Boller i karry – min yndlingsret

En af de ældre klassikere i det danske køkken. Med sin oprindelse omkring 1935 er der ikke mange danskere, der ikke kender den klassiske ret. I dag er den stadig en del af middagsrotationen hos rigtig mange danske familier og især hos børnefamilierne er den et hit.

Kødboller

Noget af det vigtigste ved en portion boller i karry er som bekendt kødbollerne, der laves af enten ren flæskefars eller en blanding af flæsk og kalv. I bund og grund er der tale om den samme opskrift som på frikadeller men i stede for at stege bollerne koges de.

Ved at lægge kødbollerne i kogende vand opnåde de en lækker, fast konsistens, der gør, at de ikke falder fra hinanden. Samtidig undgår man stegeskorpen, således at hele kødbollen har den samme konsistens, hvilket er med til at gøre retten populær hos mange børn.

Sovs

Til denne ret er det tale om en sovs, ikke en sauce. Der skal med andre ord være lidt pondus i. I de fleste opskrifter bruges kogevandet til at give smag sammen med den afbrændte karry. For at skabe en afbalanceret smagsoplevelse er der en del opskrifter, der indeholder revet  æble, der skaber en fin kontrast til karrysmagen. I vores bedsteforældres generation var der garanteret fløde og masser af smør i sovsen – hvilket stadig er en mulighed.

Det er dog ikke alle, der er til den fede version og derfor vælger, at lave sovsen udelukkende på kogevandet eller med minimælk frem for den federe version med smør og fløde

Ris

I supermarkederne findes der uendeligt mange forskellige slags ris. Den mest brugte til boller i karry er nok de parboiled ris, der ikke bare er hurtige at tilberede men ofte også er det billigste alternativ. Der findes også op til flere slags grovere ris, til de mere sunde versioner.

Brune ris og vilde ris er de mest udbredte og kan være med til give retten lidt mere crunch og konsistens, hvis man ønsker det.

Tilbehør

Når det kommer til tilbehør er mulighederne uendelige. Mange bruger rosiner og banan, for at skabe en kontrast til den stærke karry i sovsen. Ligeledes er peanuts med deres udprægede salte smag et godt bud. I dag anbefales det også, at der serveres grønt til hvert måltid, så hvorfor ikke kombinere retten med lidt broccoli eller grønne bønner?

Ligesom hovedbestanddelene af retten er der rig mulighed for at tilpasse tilbehøret til forskellige versioner af boller i karry.

Du kan lave den helt sunde version med brune ris, sovs uden fløde og smør samt broccoli på siden eller du kan holde dig til den klassiske version – i en af dens mange udgaver.

På nettet er der rigtig megen fin inspiration at hente, hvad enten du søger at lave en sund, en børnevenlig, en klassisk eller en mere raffineret udgave. Lige meget hvad du vælger er boller i karry en sikker vinder i de fleste hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *