Jakkesættet – herremodens konge

Enhver mand med respekt for sig selv ejer et jakkesæt. Sættet, der består af en jakke, et par bukser og eventuelt en vest, af samme stof, har været kongen i herremoden i stort set alle 200 år det har eksisteret i dens nuværende form. Igennem film som James Bond, har jakkesættet også vundet stor popularitet hos den almene mand, og blev hurtigt et symbol på at se cool ud. Man kan benytte et jakkesæt til stort set alle lejligheder, om det så er til normal hverdagsbrug i forbindelse med arbejde, eller til fest, så er jakkesættet et sikkert hit.

Jakkesættets symbolik

For mange mennesker symboliserer jakkesættet magt og respekt, men der er også andre underliggende symbolikker i dit jakkesæt valg. Mange tillægger jakkesættets farve en central betydning, og har en skarp holdning til det. Blandt andet, at man ikke skal benytte sorte jakkesæt til forretning, da de er forbeholdt glamourøse begivenheder, og afgiver et for alvorligt look i forretningssammenhænge.
Magt og respekt er dog stadig relevante symbolikker i forbindelse med det at gå i jakkesæt. En undersøgelse fra California State University har blandt andet vist, at det at klæde sig formelt kan ændre din måde at tænke på, hvor testpersonerne der var iført jakkesæt følte sig mere magtfulde en dem som havde casual tøj på.

I gamle dage symboliserede jakkesættet udover magt, også rigdom. Da jakkesættet første gang kom frem i 1800-tallets England, var det et sæt tøj forbeholdt de rige og adelige, og blev ofte båret med den klassiske paryk, som man ofte ser fremstillet på film. På kort tid blev det dog et sæt tøj der også blev tilgængeligt for den almene klasse, og efter første verdenskrig havde sættet udkonkurreret den gamle diplomatfrakke, som var datidens fineste beklædningsgenstand.

9 gode råd når man bærer jakkesæt

 1. Den vigtigste regel når man bærer jakkesæt, er altid at knappe sin jakke op, når man sætter sig ned.
  2. Et jakkesæt må ikke kombineres med et sportsur, forstået med et løbeur eller lignende, da det giver et mærkeligt look.
  3. Bredden af dit slips skal matche bredden på din krave.
  4. Din lommeklud skal ikke være samme mønster som dit slips, og heller ikke i samme stof, da det er her man skal sætte sit personlige præg på sættet.
  5. Dit slips skal altid være mørkere end din skjorte, da det ellers skaber en ringe kontrast.
  6. Når man sætter sig ned, er det vigtigt at ens strømper er lange nok til at dække ens ben, så man ikke viser bar hud.
  7. Hvis man bruger vest med sit jakkesæt, er det smart ikke at knappe den nederste knap, da det giver en låst pasform, og man ikke har så fri bevægelighed som hvis man lader den være uknappet.
  8. Dit bælte skal matche dine sko i farven, og helst ikke være for bredt.
  9. Sidst men ikke mindst, hvis man har tendens til at svede meget, er det fornuftigt at tage en undertrøje på, så man slipper for at plamager på tøjet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *